FAE_fortia_033 (2)

El projecte d’inserció laboral “Horta de Santa Clara”, fruit de la unió entre la Fundació Acollida i Esperança i la cooperativa Tapurna, va ser el guanyador de la categoria d’Emprenedoria Social de la darrera edició dels Premis d’Acció Social Maria Bañeras i Mercè Figueras.

L’objectiu del projecte és insertar al mercat laboral persones en risc d’exclusió social a través de la producció hortícola ecològica. Les seves activitats es desenvolupen a Fortià (Alt Empordà), gràcies a la donació dels terrenys per part de la comunitat religiosa que li dóna nom.

 Quines necessitats identificades van impulsar la creació d’aquest projecte?

La Fundació Acollida i Esperança té en funcionament centres d’acollida on arriben persones en situació d’exclusió social i amb problemes de salut. Sovint després d’un temps de recuperació, convalescència i millora acompanyem a les persones en el seu procés d’inserció social. L’aspecte laboral i el trobar feina és cabdal.

Concretament, tenim una d’aquestes llars residencies a La Bisbal d’Empordà i necessitàvem poder oferir oportunitats de feina i ocupació al territori.

Quins elements fan que sigui un projecte innovador?

D’una banda, disposar d’una estructura d’empresa amb el reconeixement de Centre Especial de Treball adreçat a generar llocs de feina a aquestes persones en situació d’exclusió social.

D’altra, el crear com a línea de negoci la producció d’horta ecològica, oferint així una possibilitat de treball digne i saludable, a l’hora que oferint un producte propi de valor.

Existeix una demanda creixent de producte ecològic?

Certament sí. Però tot el tema de distribució, comercialització i logística no és senzill. Estem optant per la distribució que s’anomena de kilòmetre zero.

Heu establert acords o sinèrgies amb més entitats o institucions per poder desenvolupar el projecte?

Estem avançant en aquesta direcció. Durant el 2014 es va contactar i varem poder anar presentant el projecte a diferents agents del territori: serveis socials dels municipis més propers a Fortià, Consell comarcal, altres CET’s etc. També a nivell comercial és important anar reconeixent els diferents operadors del sector.

Quin és el perfil d’usuari més habitual? Amb quines dificultats es troben per accedir al mercat laboral?

A data d’avui tenim consolidats al projecte cinc llocs de treball. Tres d’ells amb certificat de discapacitat. Es tracta de persones que havien arribat a viure al carrer, dos d’ells amb problemes de documentació. Després de recuperar-se al centre d’acollida i gràcies a la feina a l’Horta ja viuen de forma independent.

Tant de bo puguin saltar al mercat laboral ordinari, però de moment la situació és difícil per a tothom.

Què suposa per als usuaris aconseguir una feina com la que proporciona el projecte “Horta de Santa Clara”?

En destacaria tres aspectes: en primer lloc garantir una sostenibilitat econòmica bàsica a les seves vides. També realitzar tot un procés d’aprenentatge en el món laboral i especialment de capacitació com a peons agrícoles. I finalment, però no menys important: recuperació de l’autoestima i sentir una dignificació personal.

Quines han estat les dificultats principals amb les que us heu trobat? Producció? Distribució? Competència?

Com tot nou projecte, estem vivint un procés d’aprenentatge i encara tenim com a repte principal assolir la viabilitat econòmica de l’explotació.  La producció al 2014 va ser molt bona. La dificultat principal no es tant la competència, com millorar els canals de distribució i comercialització.

En quin moment es troba el vostre projecte? Teniu pensat augmentar la producció? Arribar a més punts de distribució? Provar nous conreus o línies de negoci?

Aquest 2015 per un costat, volem centrar-nos en la venta al territori a nivell comercial. Pel que fa a l’explotació de la finca, esperem augmentar-ne el rendiment i ser capaços d’acostar-nos al màxim de la superfície treballada i afegir algun cultiu nou pel que fa a la horta i fins i tot amb alguna planta aromàtica. També estem apostant per productes elaborats: produïm patés i melmelades dels nostres productes.

A partir del guardó que va rebre el vostre projecte als premis d’acció social, quines aportacions heu pogut revertir a la vostra iniciativa?

Per a nosaltres va ser un reconeixement encoratjador just en el moment inicial del projecte. Gràcies a reconeixements com aquest podem anar consolidant i professionalitzant un projecte que d’altra manera seria difícil ja que el procés d’aprenentatge en el nostre cas sempre requereix una mica més de temps i per tant, d’inversió del que seria habitual.

Com valoreu el futur del projecte a mig i llarg termini?

 En fem una valoració molt positiva perquè veure el camí recorregut fins ara i en el interval relativament curt de temps amb què ho hem fet, ens encoratja a seguir treballant. Pensem que en un o dos anys més, la finca estarà en el seu nivell màxim de producció i que en paral·lel haurem pogut iniciar el nostre projecte de producció de productes elaborats, la qual cosa ens ajudarà a tancar el cercle.