Premis d'Acció Social Maria Figueres i Mercè Bañeras

Una iniciativa de Plataforma Educativa per fomentar la innovació social, la emprenedoria social i la corresponsabilitat ciutadana

[catch-breadcrumb]

 

Projecte Embranzida, guanyador dels Premis Acció Social 2022 en la categoria d’Innovació Social

 

Plataforma Educativa ha celebrat aquest matí l’acte del lliurament de premis de la 10a edició dels Premis d’Acció Social Maria Figueras i Mercè Bañeras que reconeixen la tasca de persones, entitats, serveis i projectes que des de l’acció social, el no afany de lucre i la capacitat emprenedora contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a Catalunya.

Cal destacar la participació a través d’un vídeo de la Secretària d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras, que s’ha volgut sumar a la festa donant l’enhorabona a les propostes guanyadores i destacant la feina d’un sector clau per millorar la vida de les persones.

Enguany, de les més de 30 propostes presentades, el jurat ha decidit que les guanyadores són:

  • Innovació Social; Projecte Embranzida
  • Emprenedoria Social; Brigada Activista del Salabret
  • Corresponsabilitat Ciutadana; Fernando Fantova

Projecte Embranzida

Es tracta d’un projecte formatiu presentat pels serveis socials del Consell Comarcal d’Urgell i Jordi Baiget i Piqué, de Play Lleida Invigoration Game. Aquest treballa amb l’objectiu de realitzar un acompanyament grupal de persones en situació de risc social per tal de redescobrir i potenciar les seves fortaleses, habilitats, capacitats i valors mitjançant dinàmiques i tècniques derivades del Humor Terapèutic i la Gamificació. 

Aquest acompanyament es vol dur a terme a través de sessions setmanals on es treballarà dinàmicament i vivencialment amb exercicis i gamificació com desestressar-se, com millorar l’autoconfiança, com acceptar, interioritzar i rebre, com gestionar l’autocontrol, com millorar la comunicació no verbal, com observar i interpretar, com ens expressem, com gestionem l’espai físic i relacional, com trencar amb les pors que ens limiten, cercar quins valors requerim i perquè els cerquem. També utilitza tècniques de mindfulness, resolució de conflictes, PNL, Humor Terapèutic, Coaching de Vida, Gamificació (Ludificació seriosa). 

El “Projecte Embranzida” ha estat el guanyador de la categoria Innovació Social amb un premi de 2.000 euros.

Brigada Activista del Salabret

Es tracta d’una entitat de voluntariat ambiental que desenvolupa accions diverses a ciutat i espais naturals de la província de Girona (Gironès i Baix Empordà, sobretot). Fan crides des de les xarxes socials a diferents convocatòries obertes a la ciutadania per a netejar aquests espais, a més d’accions de neteja i sensibilització per tot Girona.

“No són les nostres deixalles, però si el nostre planeta” és el lema amb el qual volen conscienciar a la societat de participar activament en les accions de neteja que organitzen pel territori. 

La Brigada Activista del Salabret ha estat la guanyadora de la categoria Emprenedoria Social amb un premi de 1.000 euros.

Fernando Fantova

Finalment, Fernando Fantova, llicenciat en psicologia, i que treballa la intervenció social i els serveis socials des de finals dels anys setanta és el guanyador en la categoria de Corresponsabilitat Ciutadana. 

Educador social, màster en recursos humans i doctor en sociologia, ha tingut experiència en l’atenció directa, la direcció d’organitzacions del tercer sector, la consultoria independent i les responsabilitats polítiques com a viceconseller d’Afers Socials del Govern basc. És autor de deu llibres i dos-cents articles, capítols o ponències relacionats amb els serveis i, en general, les polítiques socials.

La celebració, per culpa de la pandèmia, s’ha tornat a celebrar online a través del canal Youtube de l’entitat.

El director general de Plataforma Educativa, Jordi Pascual, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i ho ha fet amb unes paraules inicials de rebuig a la guerra d’Ucraïna. També ha fet agraïment a totes les persones que al llarg d’aquestes deu edicions han participat d’alguna manera en els premis. Ha fet menció especial a Maria Figueras i Mercè Bañeras, que van ser amb qui es van inspirar. També ha donat les gràcies als patronats de les diferents entitats que formen part de Plataforma Educativa; al jurat, amb especial menció al notari Juan Ramon Palomero que ens ha deixat recentment i havia tingut una forta implicació amb els premis; a les persones i organitzacions que participen dels premis presentant projectes i iniciatives; a les persones professionals de Plataforma Educativa pel treball que fan a diari; i a les persones ateses “a qui dediquem tot el treball de les organitzacions”.

Per la seva banda, Anna Sunyer, presidenta de la Fundació Resilis i dels Premis, ha fet un reconeixement a les persones que treballen en el tercer sector, per la seva passió de “treballar amb persones i per a les persones”. Finalment, ha agraït a tothom que ha col·laborat en aquesta desena edició dels premis.

Durant la gala d’avui Ricard Calvo, director de l’Àrea de Gestió del Coneixement del grup Plataforma Educativa, ha introduït la publicació d’enguany de l’entitat: “Els Programes d’Inserció Laboral com a model d’inclusió i de transició a la vida adulta”, elaborat pel doctor Daniel Fierro de l’àrea de Recerca i Gestió del Coneixement de l’entitat.

L’acte ha comptat amb actuacions musicals per amenitzar la vetllada i ha estat tancat per la guanyadora del I Premi d’Acció Social Mercè Bañeras i Mercè Figueras, Ma. Àngels Oliveras Olive

 

Copyright © 2022 Premis d’Acció Social Maria Figueras i Mercè Bañeras